Veliki broj zaposlenih u pritvoru

Ministar poljoprivrede Faton Peci kaže da su poskupljenja prehrambenih i drugih proizvoda na Kosovu posljedica velikog uvoza, prenosi Koha.

Peci je rekao da je porast cijena rezultat promjena u globalnom okruženju, a da je u određenom vremenskom periodu proizvodnja smanjena, i ne pokriva potrebu za potrošnjom. Naveo je da je uvoz uticao i na inflaciju.

"Vlada Kosova planira paket pomoći. Jedan dio se odnosi na pomoć penzionerima. Penzioneri će biti podržani sa dodatnih 100 eura", rekao je Peci.

Ukazao je na to da Ministarstvo poljoprivrede otežano radi, jer je veliki broj zaposlenih u sukobu sa zakonom zbog zloupotreba u dodjeli subvencija poljoprivrednicima i oni su u pritvoru ili kućnom pritvoru. Peci kaže i da zbog pretpostavke nevinosti ti zaposleni ne mogu da budu otpušteni i zamjenjeni.

"Prema zakonu, njima se isplaćuje 50 odsto plate", rekao je Peci.

Naveo je i da su u fazi izbora kompanije koja će unaprediti informacioni sistem kako bi se sprečilo subjektivno ocjenjivanje prijava za subvencije.

Peci je rekao da je zbog zloupotreba u dodjeli subvencija onemogućena akreditacija kod međunarodnih poljoprivrednih organizacija.

"Zbog lošeg upravljanja, osim zloupotrebe pomoći, nismo uspjeli da dobijemo pomoć od međunarodnih organizacija", naveo je Peci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore