Čija je krivica

Vrhovni sud zatražio je od Osnovnog suda u Peći da se pozabavi disciplinskom odgovornošću sudije, koja je donela odluku da silovatelja petnaestogodišnje djevojčice osudi na osam mjeseci zatvora, prenosi Koha.

Ovaj slučaj je izazvao oštre reakcije na Kosovu, jer je kazna ocjenjena kao preblaga i loš primjer za druge slučajeve silovanja.

U saopštenju Vrhovnog suda se navodi da je predsjednik te institucije Enver Peci, na osnovu datih ovlašćenja po zakonu, zatražio od predsjednika Osnovnog suda u Peći Armenda Berishe, da preduzme sve pravne radnje radi rješavanja disciplinske odgovornosti u ovom slučaju.

Državno tužilaštvo je takođe juče zatražilo od Osnovnog tužilaštva u Peći da ponovo razmotri slučaj.

Naime, iako je Krivičnim zakonikom Kosova predviđena kazna za silovanje u slučaju kada je žrtva maloljetna od 5 do 20 godina zatvora, sudija Floria Zatriqi je našla olakšavajuće okolnosti za osumnjičenog.

U odluci donetoj prije dva mjeseca ona je nisku kaznu obrazložila žaljenjem koje je iskazao okrivljeni i priznanjem krivice, kao i činjenicom da je u vrijeme događaja okrivljeni imao 21 godinu, da je do sada je prošlo 10 godina i da on sada ima i djecu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore