Specijalni sud

Novinar iz Prištine Halil Berisha posvjedočio je, pred sudom za zločine OVK u Hagu, da je povjerljive dokumente tog suda, u septembru prošle godine, dobio od čelnika Udruženja boraca OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Berisha je drugi svjedok tužilaštva na suđenju Gucatiju i Haradinaju, optuženim za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka.

Optužnica Gucatija (54), predsjednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsjednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična djela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dvije tačke)“.

Ta krivična djela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili povjerljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svjedoka.

Svjedok Berisha (27), koji je tada bio novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, izjavio je da je 7. septembra 2020. bio na konferenciji za štampu na kojoj su optuženi novinarima ponudili dokumente suda u Hagu.

„Haradinaj i Gucati pričali su o nekim dokumentima koje je nepoznata osoba donela u njihove prostorije. Rekli su da je to bilo neočekivano, ali su te dokumente, za koje su kazali da su iz Specijalizovanih vijeća Kosova (zvaničan naziv suda), prezentirali na konferenciji za štampu“, posvjedočio je Berisha.

On je precizirao da su, tokom susreta s novinarima, Gucati i Haradinaj pokazivali papire koji „navodno dokazuju saradnju tužilaštva u Hagu sa Srbijom“.

„Kad se konferencija završila, novinari su snimali dokumente. Bilo ih je mnogo i nismo znali šta su, pa sam ja zatražio kopije od Gucatija i Haradinaja. Haradinaj mi je rekao da mogu da uzmem dokumente. Uzeo sam oko 1.000 stranica“, rekao je Berisha, dodajući da je na stolu ostalo još dokumenata.

Svjedok je naznačio i da mu je Haradinaj kazao da dokumente koje je uzeo podjeli s drugim novinarima, ako mu zatraže.

Na pitanje tužioca Matthewa Hollinga da li je, kada se vratio u redakciju, utvrdio da su dokumenti povjerljivi, Berisha je odgovorio: „Nije mi bilo lako da utvrdim da li su bili povjerljivi ili ne, ali je na nekim stranicama bila oznaka da su povjerljivi“.

Po svjedoku, redakcija Gazete in fokus bila je „sumnjičava u vezi sa autentičnošću i povjerljivošću dokumenata“ i zbog toga je poslala dvije email poruke tužilaštvu u Hagu.

Poslije prepiske, službenici haškog tužilaštva došli su u redakciju u Prištini i preuzeli dokumente.

Berisha je potvrdio da je prethodno, ipak, napisao nekoliko tekstova o dokumentima i objavio fotografije tih spisa.

U jednom od tih tekstova – koje je tužilac Holling prikazao u sudnici – Berisha je opisao dokument kojim tužilaštvo u Hagu traži saradnju srpskih vlasti.

Na pitanje zastupnika optužbe da li je njegova redakcija te ili slične dokumente mogla dobiti iz bilo kog drugog izvora osim Udruženja boraca OVK, Berisha je odgovorio negativno.

Tužilac Holling naglasio je, uoči početka svjedočenja, da nema namjeru da protiv Berishe podiže optužnicu, ali je za vrijeme svjedočenja u sudnici bio prisustan svjedokov pravni zastupnik Arianit Koci.

Berisha će iskaz, koji ne daje dobrovoljno, već po obavezujućem nalogu suda, nastaviti danas.

Krajem septembra 2020., Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, a to su ponovili i na početku suđenja.