Uvozna roba

Rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda na Kosovu, premijer Albin Kurti povezao je sa kretanjima u privredama zemalja iz kojih Kosovo uvozi, prenosi Gazeta express.

Kurti je, naime, rekao da je činjenica da se više robe uvozi nego što se izvozi i da to privredu Kosova čini da bude pod uticajima promjena koje se dešavaju u stranim zemljama.  

"S jedne strane vjerujem da to ima veze sa energijom, a sa druge da je povezano sa činjenicom da Kosovo mnogo uvozi i da je veoma krhko kada se suoči sa fluktuacijama na stranim tržištima. Dakle, da imamo manji trgovinski deficit, više izvoza nego uvoza, tada bismo imali veću unutrašnju otpornost na fluktuacije na različitim tržištima. Ono što se dešava napolju, odmah se odražava na nas", izjavio je Kurti.

Ovog ponedjeljka u mnogim gradovima Kosova cijena vekne hljeba je porasla na 50 centi, a povećane su cijene i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda, poput povrća i mliječnih proizvoda. U septembru, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, zabilježeno je povećanje cijena mesnih prerađevina, mliječnih proizvoda, povrća i goriva.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express