Ocjena analitičara

Ukoliko se dogodi ono što je najavila Srpska lista, da će napustiti institucije Kosova na svim nivoima, ukoliko ne bude pokrenut proces osnivanja Zajednice srpskih opština, to neće previše uticati na funkcionisanje tih institucija, ocjenjuju analitičari, prenosi Koha.

Istaživač u Demokratskom instiitutu Kosova Agnjesa Haxhiu podsjetila je da poslanici Srpske liste bojkotuju zakonodavnu vlast još od uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice.

Međutim, kako Haxhiu dodaje, to ne bi trebalo da uozbiljnijoj mjeri utiče na rad Skupštine Kosova.

"Jedina tačka na koju njihovo odsustvo u Skupštini može da utiče je kada su u pitanju zakoni od vitalnog interesa koji zahtjevaju dvotrećinsku većinu. Trenutno su u proceduri dva takva, jedan o zvaničnim praznicima i drugi o visokom obrazovanje i koji je nacrt zakona koji je imao probleme u kontinuitetu i koji je prenošen iz jednog zakonodavnog tijela u drugo, jer je nedostajao konsenzus sa Srpskom listom za dobijanje većine glasova srpske zajednice", rekla je Haxhiu.

Istraživač u Kosovskom institutu za lokalnu upravu Sadri Rmoku, kaže da, ukoliko bude Formirana Zajednica srpskih opština, treba voditi računa njenom statutu.

"Mislim da bi ove godine trebalo da počne osnivanja ZSO, ali ne treba žuriti sa datumom. Dakle, imamo odluku Ustavnog suda i ne usuđujemo se da idemo van toga", rekao je Rmoku.

Ministar u Vladi Kosova Goran Rakić prošle nedjelje je upozorio da će napustiti institucije na svim nivoima, u slučaju da do kraja ove godine ne bude uspostavljeno Udruženje sa srpskom većinom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore