Nove ublažene antikovid mjere

Vlada Kosova ublažila je mjere protiv Covida-19. Građani od sada imaju pravo da se slobodno kreću do 00.00 časova, a ne do 22.00 časa kao do sada.

Nove mjere nisu donele mnogo promjena. Maska ostaje obavezna osim kada ste u vozilu sami, ili sa članovima uže porodice; dok se trči ili obeduje i pije piće.

Nastava će se od sada redovno odvijati u svim predškolskim i dnevnim ustanovama. Uz fizičko prisustvo, nastavni proces će se sada odvijati u svim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, kao i u ustanovama visokog obrazovanja, pod uslovom da grupe od preko 50 ljudi najviše zauzimaju 50 odsto prostora.

Rad restorana biće dozvoljen do 23:00 časa.

U obrazloženju Vlade za nove mjere kaže se da je, prema posljednjim izveštajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, epidemiološka situacija sa Covidom-19 na Kosovu stabilna, ali rizik ostaje jer delta soj i dalje dominira. Upozoreno je da je ova varijanta pogoršala situaciju u nekim dijelovima svijeta.

Cijela odluka Vlade Kosova


Vlada Kosova je na elektronskoj 41. sjednici odobrila novu odluka o opštim i posebnim mjerama za kontrolu, prevenciju i kontrolu pandemije Covid-19, kao i zahtjev Ministarstva finansija, rada i transfera za uštedu i raspodjelu budžeta u kategorijama rashoda budžetske organizacije za 2021. godinu.

Na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, resornih ministarstava, zainteresovanih strana i relevantnih stručnjaka, usvojena je nova odluka o opštim i posebnim mjerama za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije Covida-19.

Mjere za očuvanje javnog zdravlja i zaštitu od Covida-19 pokazale su se vitalnim za ograničavanje širenja Covida-19. Prema nedavnim izvještajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, epidemiološka situacija sa Covidom-19 na Kosovu je stabilna, ali rizik ostaje jer Delta varijanta nastavlja da dominira na Kosovu i u regionu.

U takvoj situaciji, pozivajući se na aktuelne podatke o epidemiološkoj situaciji i preporuke NIJZK, Vlada je preduzela mere koje imaju za osnovni cilj očuvanje javnog zdravlja i sprečavanje širenja kovida 19.

Takođe, Vlada je na današnjoj sednici razmotrila i usvojila zahtjev Ministarstva finansija, rada i transfera za uštede i izdvajanje budžeta u kategoriji rashoda budžetskih organizacija za 2021. godinu.

Opšte i posebne mere za kontrolu, prevenciju i kontrolu pandemije Covida-19

A. [Teritorijalna primena]

1. Ova odluka se primenjuje na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

B. [Ulazi i izlazi građana u i iz Republike Kosovo]

2. Svako lice koje uđe u Republiku Kosovo mora imati jedan od sljedećih dokaza:

2.1. Potvrda o vakcinaciji za kompletnu (dvije doze) vakcinaciju protiv COVID-19;

2.2. RT-PCR negativan test na COVID-19, ne stariji od 72 sata;

2.3. Dokaz da je osoba prešla COVID-19 (pozitivan RT-PCR test izdat najmanje 21 dan i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela -IgG, izdat prije najviše 30 dana;

2.4. Brzo negativni antigen test ne stariji od 48 sati.

3. Državljani Republike Kosovo, kao i lica sa privremenim ili stalnim boravištem na Kosovu, koja ulaze u Republiku Kosovo, u slučaju da ne posjeduju jedan od dokaza iz tač. 2.1. do 2.4. izolovan 7 dana. Ova lica moraju da popune izjavu o samoizolaciji na relevantnom graničnom prelazu.

4. Od zahtjeva za posjedovanje bilo kog od dokaza prema tačkama 2.1 do 2.4, oslobađaju se:

4.1. Lica koja ulaze na Kosovo preko aerodroma ili preko kopnenih graničnih punktova i napuštaju Kosovo u roku od tri (3) sata preko aerodroma ili kopnenih graničnih punktova, pod uslovom da na ulazu potpišem izjavu da će napustiti Kosovo u roku od tri (3) sata;

4.2. Lica koja rade kao profesionalni prevoznici (vozači), pod uslovom da poštuju protokol za međunarodni transport za zaštitu od COVID-19;

4.3. Državljani Republike Kosovo koji su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati;

4.4. Strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom linijom, tranzitom, pod uslovom da je potpisana deklaracija da napuštaju teritoriju Kosova u roku od pet (5) sati;

4.5. Strane diplomate, akreditovane na Kosovu;

4.6. Lica mlađa od šesnaest (16) godina.

Zaštita i bezbjednost na radu

5. Svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, moraju da poseduju jedan od dokaza navedenih u tačkama 2.1 do 2.4, da bi mogli da uđu u radni prostor.

6. Najviši administrativni službenik svake javne institucije je dužan da imenuje jedno ili više odgovornih lica koja će proveriti posedovanje bilo kog od dokaza navedenih u tačkama 2.1 do 2.4.

C. [Opšte mere zaštite i higijene]

7. Javne i privatne ustanove, kao i drugi subjekti, dužni su da dezinfekciona sredstva za ruke i određenu količinu maski drže na pristupačnim mestima na ulazu u zgradu, kao i unutra.

8. Javne i privatne ustanove, kao i drugi subjekti, dužni su da na ulazu u svaki objekt postave vidljive znakove pravila ponašanja za zaštitu od COVID-19, uključujući i znak koji zabranjuje ulazak u objekt bez maski, poštujući udaljenost.

9. Rukovodioci javnih i privatnih ustanova i drugih subjekata dužni su da vrše dezinfekciju i ventilaciju zatvorenih prostora.

10. Nošenje maske koja pokriva nos i usta obavezno je u svim slučajevima, osim:

10.1. Kada vozite sami ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice;

10.2. Tokom trčanja, vožnje bicikla i vježbanja;

10.3. Dok jedete ili pijete.

11. U zatvorene prostorije zabranjen je ulazak bez maske.

12. Sve javne i privatne institucije dužne su da odrede službenika za praćenje sprovođenja mere definisane u tački 11. i evidenciju iz tačke 2.1 i 2.4.

D. [Ograničenje cirkulacije]

13. Ograničenje kretanja građana nastavlja se, od 00 do 05 časova, osim:

13.1. Slučajevima hitne prirode (traženje medicinske pomoći, kupovina lekova, pružanje nege ili medicinske pomoći, izbegavanje povreda ili izbegavanje rizika od povrede);

13.2. Kod kretanja zdravstvenog, bezbednosnog osoblja i operatora koji izvode javne radove ili usluge;

13.3. Kod osoblja u noćnoj smeni privrednih subjekata koji obezbeđuje funkcionisanje lanca snabdevanja (uključujući transport robe/usluga), ali pod uslovom da im je obezbeđena posebna dozvola iz EDI sistema Poreske uprave Kosova;

13.4. Osoba koje pruže dokaze da moraju biti na aerodromu tokom policijskog časa, jer moraju putovati avionom;

13.5. Lica kojima izdaje posebnu privremenu dozvolu Urgentni operativni centar MUP-a, prema tački 15., zbog neophodnosti cirkulacije u vreme policijskog časa.

14. Poslodavci su dužni da svojim zaposlenima koji podležu ograničenju iz tačke 13. imaju dovoljno vremena da putuju do svojih stanova.

15. Centar za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova može izdati posebnu dozvolu za lica koja dostave dokaze o potrebi privremenog produženja roka.