Lider AAK

Lider AAK Ramush Haradinaj reagovao je nakon zajedničkog saopštenja Sjedinjenih Američkih Država i Grčke o pitanju saradnje u mnogim oblastima, uključujući energetiku, i pozvao vladu Albina Kurtija da preispita odluku o gasovodu, prenosi Gazeta express.

"Izuzetno cijenim zajednički stav vlada SAD i Grčke o euroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana, koji posebno precizira Kosovo, odnosno američki gasovod, koji je od vitalnog značaja za nas kao novu državu", napisao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da to obavezuje Kosovo da izvršava svoje zadatke kako bi put integracije u EU učinilo što lakšim i što kraćim.

"To takođe znači da bi Kosovo trebalo da podrži sve projekte koji ga približavaju EU i NATO, uključujući američki gasovod, projekat od strateškog i ekonomskog značaja, koji bi garantovao energetsku bezbjednost zemlje. Banalni izgovori Vlade Kosova za odbijanje ovog projekta, da je riječ o 'nekakvim cijevima', nisu samo kratkovidi, već i sabotaža kosovske prozapadne i euroatlantske orijentacije", nastavio je Haradinaj.

On je još jednom pozvao Vladu Kosova da "bude jasna i da ne postavlja prepreke evroatlantskom putu Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express