Direktor KPI-a

Stručnjaci smatraju da je završetak mandata misije UNMIK na Kosovu nemoguć čak i dvije decenije nakon rata, a izvršni direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj kaže da bi eventulno UNMIK mogao da napusti Kosovo samo ako bude usvojena nova rezolucija Savjeta bezbjednosti UN ili se postigne konačni sporazum sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

"Završetak mandata UNMIK-a je izuzetno složen, s obzirom na činjenicu da on djeluje na osnovu Rezolucije 1244 iz juna 1999. godine, tako da UNMIK može da okonča svoj mandat ako bismo imali novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti kojom se ukida Rezolucija 1244, koja uključuje glasanje Rusije i Kine, ili u slučaju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. To bi automatski ukinulo ovu misiju", rekao je Miftaraj.

Smatra da je UNMIK imao glavni teret u prvim godinama poslije dolaska 1999. kada je upravljao Kosovom u svim oblastima, dok od 2008. nema nikakvu ulogu.

"Od 2008. pa nadalje ima nepostojeću ulogu na Kosovu i više nema nikakvu izvršnu vlast. Možemo reći da je više kao podrška i vidimo da je živ kada samo podnosi izvještaje Savjetu bezbjednosti UN", kaže Miftaraj.

On je rekao da je UNMIK kreacija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da njegov mandat može biti završen samo ako postoji volja njegovih pet stalnih članica.

"Ako jedna od njih iskoristi pravo veta, naravno da to ne može da se desi uprkos činjenici da politika na Kosovu ima zahtjeve da se ovaj mandat zatvori", zaključio je Miftaraj.

Advokat Tome Gashi naveo je da je UNMIK obavljao svoju misiju do trenutka kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i da je sada njegov položaj samo figurativan i ništa više.

"UNMIK je u stvari ispunio svoju misiju u trenutku kada je Kosovo postalo država i kada je proglašena nezavisnost Kosova, ali s obzirom na političku situaciju kroz koju prolazimo, gotovo je nemoguće da UNMIK ne bude bar figurativni dio zemlje, s obzirom na prisustvo KFOR-a. Na osnovu Rezolucije 1244, misija UNMIK-a je veoma ograničena i ima malu moć. Oni prate dešavanja, ali nisu politički akteri, jer nemaju primarnu ulogu", rekao je Gashi.

Naveo je da misija UNMIK-a ne predstavlja veliki teret i da njeno prisustvo nije ni korisno, ni štetno, jer je njihova koncentracija uglavnom na sjeveru.

"Kosovo sada vode političari i oni koji su zapravo zaduženi za državu, a misija UNMIK-a na Kosovu nema veliku težinu. U svakom slučaju njeno prisustvo nije ni korisno, ni štetno. Radi se o broju od oko 50 zvaničnika koliko ja znam, a to su pitanja koja su uglavnom koncentrisana u sjevernom dijelu Kosova. Sada, u stvari, oni više nisu mirotvorci već mirovnjaci", kaže Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online