State department

Portparol američkog State departmenta kaže da Kosovo i Srbija moraju da poštuju svoje obaveze u primjeni sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Gazeta express.

"Od suštinskog je značaja da Kosovo i Srbija ispoštuju svoje obaveze sprovođenjem svih prethodnih sporazuma. To uključuje i Zajednicu srpskih opština", rekao je portparol State departmenta za taj list.

Naveo je da SAD nemaju opis kako bi trebalo da se implementira taj sporazum ili bilo koji drugi sporazum i da ovo pitanje zavisi od toga kako su se strane međusobno dogovorile.

"Ne dajemo nikakav opis kako bi ovaj, ili bilo koji drugi sporazum, trebalo da se sprovodi. Tehnike implementacije su predmet dogovora između strana", rekao je portparol američkog State departmenta.

U Evropskoj uniji poručuju da treba primjeniti sporazum o Zajednici srpskih opština.

Prije nekoliko dana potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi je, komentarišući "prijetnju" Srpske liste da će napustiti institucije ukoliko se ZSO ne formira, rekao da je siguran da se takav sporazum neće primjeniti.

"Neće biti Zajednice srpskih opština. Ako je to bio razlog zašto su glasali za Srpsku listu, onda su građani izmanipulisani", rekao je Bislimi.

U međuvremenu, srpska strana se priprema da pitanje ZSO bude tačka o kojoj će se razgovarati na sljedećem sastanku u Briselu.

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline