Milionska zloupotreba novca

U selu Brod u Opštini Dragaš živi porodica Sedata Balje, kojoj je prije tri godine obećana izgradnja kuće. Iako su stari objekat srušili u nadi da će dobiti novi, to se još uvijek nije dogodilo.

U selu Brod u Opštini Dragaš živi porodica Sedata Balje, kojoj je prije tri godine obećana izgradnja kuće. Iako su stari objekat srušili u nadi da će dobiti novi, to se još uvijek nije dogodilo.

Tročlana porodica Balje iz Broda kod Dragaša već tri godine čeka na izgradnju kuće, koja je kažu, obećana iz Minstarstva rada i socijalnog staranja. Strahuju da će i ovu zimu dočekati kao podstanari, piše portal RTK2.

"Iz ministarstva je obećano da će nam napraviti kuću, mi smo kuću srušili ali od toga nema ništa. Kuća je srušena prije tri godine, žao mi je djeteta koje se muči mnogo i stalno me pita kada ćemo imati kuću. Nemam ni kupatilo, ni vodu, imam problema sa nogom. Živimo od socijalne pomoći, suprug je takođe zdravstveno loše. Trenutno živimo u djeverovoj kući, ali kada nas on istjera ja ću ostati na ulici zajedno sa porodicom“,  rekla je Elfida Balje.

Komšije potvrđuju da je porodici Balje pomoć preko potrebna.

„Oni mnogo pate, nemaju ništa od domaćinstva, nemaju ni kuću, ni zemlju, ni stoku, samo jednu kravu. Ova žena je poluinvalid. Muž je bez posla, dijete malo, ona ne može“,  kaže komšinica Džafče Nadžija.

Opština Dragaš je sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja prije tri godine potpisala memorandum o izgradnji 12 kuća za socijalno ugrožene porodice. Iz ove lokalne samoupave ističu da insistiraju na završetku ovog projekta, ali  napominju da iz ovog ministarstva ne stiže nikakav odgovor.

„Taj memorandum je i dalje na snazi, završena je cjelokupna procedura što se tiče ministarstva, odobrena je firma, prije godinu dana počelo je da se pravi šest porodičnih kuća koje nisu završene. Međutim, izgradnja ostalih šest kuća nije ni započeta. U nekoliko konslultacija preko ministarstva i naših predstavnika uvijek smo imali neka obećanja da će početi sa izgradnjom, ali do dana današnjeg nema nikakvog nagovještaja”,  istakao je direktor urbanizma pri Opštini Dragaš Bean Hadžiasan.

Od zamjenice premijera Emilije Redžepi, ekipa portala RTK2 dobila je odgovor da je formirana radna grupa koja je izvršila procjenu na terenu.

“Više od 4. godine borimo se sa tim, u pitanju je velika zloupotreba milionske svote novca. Planirano je 267 kuća za manjinske zajednice, ali nema ni 30 posto tih kuća po opštinama. Čekamo odgovor Ministarstva finansija, da li će prekinuti projekat i obratiti se tužilaštvu ili nastaviti izgradnju kuća”, napisala je Redžepi.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ekipa portala RTK2 nije dobila odgovor na mejl koji je juče uredno poslat, a još uvijek se čeka i odgovor na postavljena pitanja i iz Ministarstva finasija.