Specijalni sud

Prošlo je osam dana od kako je Specijalni sud u Hagu zatražio garancije od Policije Kosova za pritvorenike ovog tribunala u slučaju da neko od njih bude stavljen u kućni pritvor, prenosi RTK.

Da direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti još uvijek nije odgovorio na dopis suda od 13. oktobra, za RTK su potvrdili u samom sudu.

„Policiji Kosova dato je dvije nedjelje da odgovori pretpretresnom sudiji. Svi javni dosijei dostupni su na sajtu Specijalnog suda. Svaka institucija ili osoba na Kosovu mora da sarađuje sa Specijalizovanim komorama. Odgovor o garancijama još uvijek nije dat", navodi se u odgovoru Specijalnog suda RTK.

Policija Kosova nije se odgovorila televiziji već su se pozvali na izjavu Samedina Mehmetija, datu prije nedjelju dana na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost. Prema navodima RTK, direktor tada nije bio jasan.

"Imali smo zahjev od advokata i odgovorili smo da imamo mogućnost i kapacitete da donesemo odluku. Za Specijalizovana vijeća, molim Vas da poštedite tog pitanja, i odgovor tražite od Suda", rekao je Mehmeti na sastanku 12. oktobra.

Advokat Skender Musa smatra da je policija dužna da odgovori pretpretresnom sudiji.

„Zakon o Specijalnom sudu predviđa da su sve institucije na Kosovu, uključujući i policiju, dužne da odgovaraju Specijalnom sudu ili Specijalizovanim vijećima“, kaže Musa.

Ako policija ne odgovori, prema njegovom mišljenju, mogu se preduzeti druge mjere.

"Vjerujem da će policija odgovoriti u zakonskom roku, u protivnom mogu ponoviti zahtjev, ali mogu postojati i druge pravne posljedice za službenike koji ne poštuju naredbe suda", rekao je Musa.

Sud je zatražio od Policije Kosova pruži konkretne odgovore o mjerama koje može primjeniti za uslovni otpust, praćenje komunikacije i određivanje kućnog pritvora za optužene od strane Specijalnog suda.

Izvor: RTK