Izvršni direktor PIK-a

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj izjavio je da je predsjednica Vjosa Osmani napravila ozbiljnu grešku iznoseći kritike na Izvještaj Evropske komisije o napretku Kosova, prenosi Koha.

Osmani je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavila da se ne slaže sa izvještajem vezano za provjeru u pravosuđu, iako se u izvještaju navodi da provjera treba da bude posljednja mjera koja se preduzima.

Miftaraj je u emisiji "60 minuta" na KTV rekao da postoje zvanični kanali komunikacije sa EU i međunarodnim partnerima, o izvještaju, ali i drugim pitanjima i da je Osmani izjavom na konferenciji za medije sve te kanale zatvorila.

„Predsjednica je napravila ozbiljnu grešku što se pojavila na konferenciji za medije“, rekao je Miftari i dodao da je „Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovi načini komunikacije postoje i to je adresa na kojoj to treba da se riješi", naglasio je Miftaraj.

Govoreći o procesu provjere u pravosuđu Miftaraj je rekao da je čak i Institut dao prijedlog, koji se u 80 odsto poklapa sa prijedlogom vlade, da taj proces sprovede grupa međunarodnih eksperata.

Prema njegovim riječima, ovaj Izvještaj o napretku je među najgorim u posljednjih pet godina.

„Izvještaj o napretku pominje tri oblasti u kojima Kosovo nije uspjelo: borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Možemo reći da je ovaj izvještaj među najgorim izvještajima u posljednjih 5 godina. Izvještaj o napretku nam pokazuje da je ozbiljan problem u integritetu Sudskog savjeta i Tužilačkog savjeta, sumnjama da će se kroz unutrašnje mehanizme probuditi i reći da će od danas poštovati zakon“, zaključio je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore