Pritisak na građane

Odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) izbori u opštini Elez Han su poništeni, i glasanje će se ponoviti, prenosi Ekonomija onlajn.

Izborni panel za žalbe i predstavke prihvatio je žalbu dosadašnjeg predsjednika ove opštine Rufkija Sume, u kojoj se navodi da su pristalice PDK  izvršile pritisak na građane Elez Hana da glasaju za njih na lokalnim izborima 17.oktobra.

"Dana 18.10.2021, IPŽP je primio žalbu od nezavisnog kandidata Rufkija Sume, koji tvrdi da su tokom posljednje noći lokalnih izbora u opštini Elez Han, pristalice PDK vršile pritisak na građane postavljajući im ultimatume. Takođe se  sumnja, da je došlo do kupovine glasova. Podnosilac žalbe navodi da je pozvana Policija Kosova, ali da nisu izašli na teren, to jest nisu reagovali“, navodi se u saopštenju.

Opština Elez Han ima ukupno 11 biračkih mjesta. Prema rezultatima od nedjelje, nakon prebrojavanja svih glasova, Mehmet Balaxhi iz PDK pobjedio je sa 50,98 odsto od ukupnog broja glasova, a nezavisni kandidat Rufki Suma je dobio 42,47 odsto glasova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online