Ne vraćanje tehničkom dijalogu

Bivši premijer Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti kaže da se Vlada Kosova učešćem predstavnika Kosova na sastanku Radne grupe o registarskim tablicama u Briselu vraća tehničkom dijalogu, umesto da fokusira na konačan dogovor sa Srbijom.

On je na Facebooku napisao da sporazum o međusobnom priznanju prirodno rješava sve tehničke probleme u odnosu na Srbiju.

"Svima bi trebalo da bude jasno da se odnosi sa Srbijom ne normaliziraju bez sporazuma o međusobnom priznanju", naveo je Hoti.

Kaže da je svojevremeno započet dijalog o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju, zasnovan na platformi principima, ciljevima i crvenim linijama u dijalogu.

„Kao takva, ova platforma je bila okvir djelovanja u okviru kojeg je došlo do dijaloga. Platforma je dostavljena našim međunarodnim partnerima prije početka dijaloga. Tek nakon što smo se dogovorili sa partnerima o stavu Kosova i očekivanjima od dijaloga, započeli smo dijalog sa jedinim ciljem 'postizanja konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa'", napisao je Hoti.

Hoti je rekao da se akcijama aktuelne Vlade Kosova, poput današnjeg sastanka u Briselu, strane vraćaju tehničkom dijalogu.

Izvor: Kosovo Online