(Ne)zakonito

Predsjednica Vjosa Osmani komentarisala je navode iz preliminarnog izvještaja posmatrača Evropske unije o lokalnim izborima održanim 17. oktobra, ističući da iako je tamo navedeno da je smjena Valdete Dake, bivše predsjednice CIK-a, bila nezakonita, da je to urađeno u skladu sa zakonom i Ustavom, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je naglasila da po zakonu predsjednik ima ovlašćenje da imenuje predsjednika CIK, kao i da mu prekine mandat.

Osmani je, podsjetimo, smjenila Daku i imenovala Kreshnika Radoniqija za novog predsjednika CIK.

Predsjednica Kosova je komentarisala i izvještaj Evropske komisije o Kosovu, u dijelu o procesu provjera u pravosuđu, gdje se navodi da je „potpuna i hitna ponovna procjena svih tužilaca i sudija izvor ozbiljne zabrinutosti“.

Prema njenim riječima, to je neprihvatljivo jer, kako kaže, provjera je neophodna i jedini je način za postizanje ciljeva koje EU traži.

„Kao predsjednik, nisam saglasna sa ovom izjavom. Ustvari, nedostatak provjere bio bi ozbiljna briga, a ne ispunjenje ovog procesa. Evropska komisija smatra da bi provjera trebalo da bude posljednja mjera nakon iscrpljivanja svih mehanizama. Međutim, to je pogrešno jer su mehanizmi koji su postojali godinama bili nedelotvorni. Kroz te mehanizme, profesionalizam, integritet i građansko povjerenje u pravosudne institucije nisu povećani“, rekla je Osmani i dodala da ne samo da zahtjeva da se ovaj proces nastavi, već da se i ubrza.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online