Bivši ministar za evropske integracije

Bivši ministar za evropske integracije Kosova Bekim Çollaku ocjenio je da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, koje se pominje u izvještaju Evropske komisije o Kosovu, nije posljedica samo zahtjeva Srbije, već i zahtjeva Evropske unije da se sprovedu dogovori postignuti u okviru normalizacije odnosa Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

Çollaku je ocjenio da ovaj izvještaj pokazuje stagnaciju u većini oblasti, dok u nekim oblastima ta stagnacija traje već dvije godine.

"Potvrđeno je ono što već dugo znamo: reforme potrebne za integraciju u Evropsku uniju su stagnirale i u nekim oblastima imamo zastoj. Izvještaj detaljno opisuje zastoje u većini oblasti kojima se bavi. Od javne uprave, pravosuđa do neophodnih reformi za obezbeđivanje tržišne ekonomije“, rekao je Çollaku.

Prema njegovim riječima, zabrinjava to da „nove i mnogo proklamovane inicijative aktuelne vlade, kao što je slučaj sa procesom provjere u pravosudnom sistemu, nisu koordinirane sa Evropskom unijom“.

Bivši ministar evropskih integracija kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima 2016. godine i da Evropska unija nepravedno drži građane Kosova izolovanim. Zbog toga bi, kako ističe, Vlada Kosova morala da bude uporna da bi zemlje koje to blokiraju, promjenile svoj stav.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova