Bez jednonacionalnog udruživanja

Potpredsjednik Vlade Kosova i glavni pregovarač kosovskog tima u briselskom dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi kaže da neće doći do formiranja Zajednice srpskih opština, prenosi Koha.

Bislimi je rekao da su Srbi izmanipulisani ukoliko su zbog toga i ovog puta glasali za Srpsku listu.

"Na političkim subjektima je da brinu o datim obećanjima i njihovom ostvarenju. Srpska lista može dati ta obećanja, dala ih je 2017. godine, ali ih nije ispunila. Ako su ovog puta nešto obećali o formiranju ZSO, mogu podsjetiti građane šta su rekli 2017. godine i reći im da je to ista Srpska lista. Neće biti Zajednice srpskih opština i ako je to bio razlog zašto su glasali za Sprsku listu, onda su građani bili izmanipulisani", rekao je Bislimi.

Bislimi je rekao da, ukoliko je Zajednica srpskih opština dobar metod, onda to treba primjeniti i na Albance u Srbiji.

"Ne može biti jednonacionalnog udruživanja. Ako zaključimo da je to najbolji modalitet, onda bi ga Srbija trebala primjeniti i za Albance u Srbiji. Pokažite nam da njena briga za građane Srbije nije dio njihove matematike da Kosovo učini funkcionalnim, već je proizvod njihovog uvjerenja u potrebu promovisanja prava manjina, što znači da bi i oni trebalo da daju isti primjer”, smatra Bislimi.

Potpredsjednik Samoopredjeljenja je, ocijenjujući lokalne izbore održane u nedjelju, rekao da odziv srpskih građana na izbore u opštinama na sjeveru nije stvaran.

"Izlaznost u srpskim opštinama je vještačka. Dok je u južnim opštinama izlaznost do 11 sati 6 odsto, tamo je 30 odsto. Nismo dokazali kako se to dešava, problem je što CIK nije uspio da osigura kredibilitet izbornog sistema u svim opštinama. Nemamo garanciju da isti ljudi ne glasaju u svakoj opštini, jer ne možemo elektronski pratiti svako kretanje građana", zaključio je Bislimi.