Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti ponudio je podršku vlade vršiocu dužnosti izvršnog direktora Trepče Enisu Abdurahmaniju, nakon fizičkog napada, za koji su osumnjičeni zaposleni u tom preduzeću, prenosi Koha.

Kurti i ministrica ekonomije Artana Rizvanolli nakon posjete "Trepči" obećali su višemilionska ulaganja.

Kurti je na konferenciji za medije izjavio da je dobio informaciju da proizvodnja u Trepči dostigne 20.000 tona ruda, ali je istovremeno odbio da odgovori na druga pitanja novinara, poput registarskih tablica.

„Dobra vijest za Trepču je to što su porasle cijene metala, cink više od 3.500 dolara po toni i 2.500 dolara po toni olova. Srećni smo što smo proljetos, kada smo bili na vlasti, dokazali i rukovodstvu i radnicima da smo zainteresovani za Trepču. Uradili smo to konkretno. Za Trepču smo izdvojili više od sedam miliona eura. U naredne dvije godine 2022.-2023. izdvojićemo 70 miliona eura za investicije u Trepči, koja je središte budućeg ekonomskog razvoja", rekao je Kurti.

Govoreći o napadu na Abdurahmanija, Kurti je rekao da je detaljno obavješten.

„Žao mi je zbog incidenta koji se dogodio. Nasilni organizovani napad zaposlenih na vođstvo. Oštro osuđujemo takav napad koji je uperen protiv Trepče i nije u interesu Kosova. Zaklinjem se kao premijer da neće biti pojedinaca ili grupa moćnijih od države. Oni koji žele da budu moćniji u sukobu su sa zakonom i ustavnošću. Podržavamo dobro upravljanje, vršilac dužnosti izvršnog direktora Enis Abdurahmani ima moju punu podršku zajedno sa predsjednikom Odbora Bahrijem. Nije dovoljno što su ga napali, već zahtjevaju da povuku izjave da su pretrpjeli nasilje. Ovo je bez premca i neće se dogoditi. I trenutni odbor i vršilac dužnosti izvršnog direktora imaju našu punu podršku. Radnici takođe imaju njihovu punu podršku, ali ih pozivamo da ne nasjedaju na zahtjeve štrajkačkog veća da se povuku izjave date policiji”, rekao je Kurti i dodao „možda su navikli da povlače izjave, ali u dok je naša vlada žrtve se ne povlače".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore