Specijalni sud

Čak ni u vrijeme Jugoslavije, ljudi nisu toliko dugo bili u pritvoru, a da nisu otišli na suđenje, kao što je to slučaj sa Gucatijem i Haradinajem u Hagu, rekao je vršilac dužnosti predsjednika Organizacije ratnih veterana OVK Faton Klinaku.

Dodao je da bi policija i institucije trebale da daju garancije koje traži Specijalni sud, kako bi se Gucati i Haradinaj branili sa slobode, jer su već godinu dana u pritvoru.

Klinaku je rekao da, doživljava kao igru Specijalnog suda zahtjev Policiji Kosova da pruži informacije o ovlašćenjima i kapacitetima za sprovođenje uslova za moguće privremeno puštanje iz pritvora lidera OVK i da bi nadležne institucije trebalo da rade više da se optuženi nađu na uslovnoj slobodi do početka procesa protiv njih.

Govoreći o posjetama članova porodice haških optuženika Klinaku je rekao da su redovne i da je predviđeno da troškove posjeta plaća Ministarstvo pravde.

Klinaku je ocjenio da svjedok Zenka Pumper nije relevantan svjedok u slučaju protiv Gucatija i Haradinaja, jer prema njegovim riječima Pumper govori samo o izvještajima datim istražiteljima.

Naglasio je, da je problem u odugovlačenju postupka od strane suda, a motiv korist, jer su plate koje primaju velike.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online