Iako su bili lokalni

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da su izbori održani 17. oktobra doneli rebalans političke scene na Kosovu, iako su bili lokalni, prenosi Koha.

„To je bio rebalans kosovske političke scene. Građani Kosova glasali su za kandidate za koje su vjerovali da su najbolji i najkompetentniji. PDK nije uvredio biračko tijelo, već mu je ponudio kompetentne kandidate, prije svega to je bila pobjeda PDK“, rekla je Çitaku u emisiji „Ineraktiv“ na KTV.

Dodala je da u drugom krugu lokalnih izbora, 14. novembra očekuju dobre rezultate, i osvrnula se na rezultate kandidata PDK za gradonačelnika Prištine Urana Ismailija, koji je po broju osvojenih glasova bio treći, te da u drugi krug u trku ulaze kandidati Pokreta Samoopredjeljenje Arben Vitia i Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama.

"Uran Ismaili je imao najbolju kampanju, ne samo na ovim lokalnim izborima, već i na svim izborima na Kosovu. Bio je energičan, imao je direktnu konkretnu ponudu", rekla je Çitaku.

Istakla je da na uspjeh PDK na lokalnim izborima uticalo mnogo razloga i da su na parlamentarnim izborima naučili da ne treba da budu arogantni.

"Reformisali smo PDK na centralnom nivou. Cilj nam je bio da kompetentnost postane ključna riječ na lokalnim izborima i to smo ponudili građanima“, rekla je Çitaku.

Naglasila je da još uvijek nisu započeli razgovori o koalciji za drugi krug lokalnih izbora i najavila da će se o svemu razgovarati sa kandidatima PDK.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore