Specijalni sud

Prvog svjedok, koordinator istrage Specijalizovanog tužilaštva Zdenka Pumper u procesu protiv bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja izjavila je da su svjedoci bili zastrašeni nakon što je ORV OVK objavila dokumenata, prenosi Reporteri.

Pumper, je tokom svjedočenja rekla da je, nakon što su ’dokumenta procurila’ iz Tužilaštva i Gucati i Haradinaj objavili dokumenta, Tužilaštvo kontaktiralo svjedoke i da su neki od njih željeli da se povuku jer su bili uplašeni i smatrali da su životno ugroženi.

„Svjedoci su kontaktirani kao rezultat materijala u paketima 1,2 i 3 ... Svrha kontakata je da razgovaram sa njima o onome što se dogodilo i da razumijem šta oni osjećaju u vezi s tim, kakav stav imaju o tome. Lično sam razgovarala sa dvije osobe, jedna od njih je bila jako uplašena, veoma", rekla je Pumper.

Dodala je da je taj svjedok zamolio da ge ne pozivaju radi svjedočenja, jer je njegov identitet otkriven objavljivanjem dokumenata, „plašio za svoj život i svoju porodicu“.

Bivši čelnici ORV OVK optuženi su za krivična djela protiv sprovođenja pravde, ometanje lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svjedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka. Uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini otkad se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri