Brisel ima problem

Publicista Veton Surroi rekao je da se proces dijaloga između Kosova i Srbije tokom godina nije promjenio i da se praktično nije ni pomakao sa početka, prenosi Koha.

Surroi je rekao da se iz krize u kojoj se nalazi dijalog može izaći i za to postoji nekoliko koraka.

"Kriza postoji od početka jer se kosovska strana složila da dovede u pitanje svoju državnost, a ta prva greška dovela je do drugih. Ali naravno da se ovo može prevazići. Postoji niz koraka koji se mogu preduzeti, ali to se ne može rešiti magičnim trikom. Sadašnja Vlada je dala signal da bi pregovarački proces trebalo da uđe u fazu u kojoj se razgovara o pravno obavezujućem sporazumu, a ne o sporednim temama", rekao je Suroi za Kohu.

Ovaj publicista smatra da je dijalog u ovoj poziciji, kao i da je kosovska strana "talac" zbog odluka nekadašnjeg predsjednika Hashima Thaçija iz 2013. godine.

Za situaciju na sjeveru kaže da Brisel ima problem sa postojećim stanjem stvari, ali ipak brani "oblik vladavine na sjeveru".

"Brisel ima problem sa statusom kvo, ali i brani postojeće stanje pa su se ljudi i navikli na ovu situaciju. A u tom dijelu Kosova postoje ozbiljni izazovi u oblasti vladavine prava i slobode govora", rekao je Surroi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore