Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj kaže da je ocjena Srbije u Izvještaju o napretku previše uopštena i da je evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi pokušao da ublaži svoj stav prema Srbiji, prenosi Koha.

Palokaj je naveo da se u izvještaju o Srbiji ne spominje mnogo toga, poput uvredljivog izražavanja prema Albancima, "podrške srpskom vođi u Bosni i Hercegovini" i drugog.

"Komesar Olivér Várhelyi je pokušao malo da ublaži jezik u vezi sa Srbijom. S druge strane, postoje primjeri da je Srbija dala sve od sebe i imala dobre odnose sa zemljama u regionu, primjer je Albanija. Kad se kaže da je bilo tenzija između Srbije i Crne Gore, ne spominje se zašto se to dogodilo, ne spominje se podrška Srbije vođi bosanskih Srba koji je otišao toliko daleko da preti ratom, ne spominje se uvredljiv jezik koji se koristi i za Hrvatsku i čak ne spominje jezik Srbije prema kosovskim Albancima i kosovskim institucijama. Ovde je procena visoko generalizovana”, rekao je Palokaj.

Ono što je, kaže, skandalozno jeste pokušaj Evropske komisije da relativizuje problem nepoštovanja stavova EU u spoljnoj politici od strane Srbije, "čak postoje pokušaji da se to predstavi na pozitivan način".

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline