Izveštaj Evropske komisije

Premijer Albin Kurti je naglasio da izvještaj Evropske komisije zahvata period od godinu dana, što znači pola godine prije nove vlade na čijem je on čelu i to je period koji se mnogo razlikuje od prethodnih šest mjeseci.

Kurti je nabrojao, kako je rekao, veliki napredak kosovskog društva od kada je nova vlade izabrana. Kazao je da je vlada usvojila 320 odluka, od toga 60 nacrta zakona, usvojena je Strategija za vladavinu prava i zakon o Agenciji protiv korupcije, finalizovan je nacrt dokumenta o "vetingu" pravosuđa i prvi draft nacrta zakona o verifikaciji i konfiskaciji neopravdanog bogatstva, čime će se ojačati pravosudni sistem i borba protiv kriminala i korupcije.

"U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, od 1. aprila do 30. septembra, tokom šest meseci, izvedeno je 519 racija i 283 policijske operacije. Od 23. marta, kada smo zvanično preuzeli dužnost, do sada smo uništili 29 kriminalnih grupa. Pojačali smo i borbu protiv šverca, utaje poreza i kriminala na celoj teritoriji Republike. Dakle, to su konkretni rezultati u ovom šestomesečnom periodu koji je, kao što sam rekao na početku, potpuno drugačiji od prethodnih šest meseci”, rekao je Kurti .

Istakao je da je u oblasti upravljanja pandemijom COVID-19, u ponedeljak na Kosovu bio samo jedan pozitivan slučaj i ni jedan smrtni slučaj, dato je više od 1,5 miliona vakcina i Kosovo je prvo u regionu po vakcinaciji stanovništva.

Kurti je kazao da će, prema proceni Centralne banke Kosova, kosovska ekonomija do kraja godine imati rast od 9, 9 posto.

Među ključnim nalazima izveštaja za Kosovo za 2021. kada je reč o političkim kriterijumima, navodi se da je veći deo perioda izveštavanja, obeležila politička nestabilnost na Kosovu, a nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih februara 2021. godine, na vlast je stupila nova vlada sa neviđeno snažnom parlamentarnom većinom.

“Tokom većeg dela perioda izveštavanja, zakonodavne aktivnosti bile su ograničene usled ove političke nestabilnosti, uključujući napore na reformama vezanim za EU. Usvajanje druge faze Agende evropskih reformi (ERA 2) i njenog Akcionog plana, koju je Skupština usvojila oktobra 2021. godine, i čvrst fokus vlade, potvrdili su pozitivan trend ponovne posvećenosti Kosova reformama vezanim za EU”, ističe se u izveštaju dostavljenom medijima.

Ocenjeno je da situacija na severu Kosova ostaje izazovna, posebno u pogledu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja.

Kosovo je, navodi se, nastavilo da učestvuje na većini regionalnih foruma i zadržalo je uopšteno dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Nije došlo do promena u formalnim odnosima Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i među njima je i dalje u primeni strog vizni režim.

Pored ostalog, ističe sa zabrinutost odlukom nove vlade da obavi proces "vetinga" sudstva i tužilaštva, jer bi takav proces trebao biti poslednja mera, nakon što se iscrpe svi postojeći alati i mehanizmi za osiguranje integriteta i borbu protiv korupcije nosilaca pravosudnih funkcija.

Konstatuje se i da je ostvaren napredak u borbi protiv terorizma, u skladu sa ciljevima postavljenim sporazumima na relaciji EU - Kosovo za sprovođenje Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan, posebno u pogledu rehabilitacije i reintegracije stranih terorističkih boraca i njihovih porodica.

Dodaje se i da je potrebno učiniti više, kako bi se delotvorno garantovala prava pripadnika manjina, uključujući Rome i Aškalije i raseljenih lica, kako bi se osigurala rodna ravnopravnost u praksi i unapredila zaštita kulturnog nasleđa.

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Kosovo je ostvarilo ograničen napredak i nalazi se u ranoj fazi razvoja funkcionalne tržišne privrede. Mali napredak je postignut u poboljšanju kvaliteta obrazovanja i rešavanju jaza u veštinama na tržištu rada.

Kosovo je ostvarilo određeni napredak u poboljšanju putne infrastrukture i povećanju ulaganja u obnovljive izvore energije, međutim i dalje zabrinjava zastarelo i nepouzdano snabdevanje energijom, zasnovano na uglju.