Cilj međusobno priznanje

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz poručila je u Albaniji da „Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova i da prihvati istinu o zločinima počinjenim u prošlosti“, prenosi Ekonomija onlajn.

Gërvalla-Schwarz je na Spoljnopolitičkom forumu, koji je organizovao Albanski institut za međunarodne studije, na temu "Spoljna politika Kosova", dodatno objasnila stavove i principe kosovske strane u ovom dijalogu koji bi, kako je rekla, trebalo da bude pošten i ravnopravan.

„Istovremeno, dijalog bi trebao da tretira strane kao jednake na okruglom stolu. Rješenja koja nudi ovaj dijalog moraju biti realna, korisna i neophodna za naše građane", istakla je Gërvalla-Schwarz.

Prema njenim riječima, Kosovo je zahvaljujući pomoći svojih saveznika, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, uspjelo da ima odlične odnose sa mnogim zemljama širom svijeta.

Šefica kosovske diplomatije je istakla da je Kosovo posvećeno širenju prijateljstva, ali i članstva u raznim međunarodnim organizacijama i inicijativama. Takođe, cilj je i da se, kako kaže, privuku strani investitori čime bi se stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude na Kosovu.

Gërvalla-Schwarz je dodala da Kosovo ima niz zadataka kojima se bavi kako bi ispunilo evropsku agendu i ojačalo svoj međunarodni subjektivitet.

Ona je objasnila da je nova Vlada Kosova, pored posvećenosti jačanju vladavine prava, ekonomskog razvoja, jednakosti i blagostanja građana Kosova, veoma usredsređena na jačanje svog međunarodnog subjektiviteta kroz integraciju članstva u međunarodne organizacije, poboljšanje spoljna usluga, strategija lobiranja za nova poznanstva i diplomatska, kulturna i ekonomska promocija.

„Naša spoljna politika zasnovana je na principima saradnje i dobrosusjedskih odnosa, doprinoseći miru i bezbjednosti u regionu i šire. U tom duhu, Republika Kosovo je nastavila razgovore sa Srbijom u cilju normalizacije odnosa i postizanja međusobnog priznanja", rekla je ona.

Gërvalla-Schwarz je naglasila posvećenost Vlade Kosova na postizanju zajedničkih sporazuma u korist građana u okviru Berlinskog procesa, koji, imajući u sebi EU, kako kaže, nudi veću sigurnost i stabilnost od bilo koje druge inicijative za zemlje Zapadnog Balkana.

Ona je podsjetila da je Kosovo član Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i da je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Glavna težnja, pored integracije u EU, ostaje članstvo u NATO", zaključila je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online