Međunarodna misija

Međunarodna misija za praćenje izbora ENEMO ocjenila je da su izbori protekli mirno, uprkos tenzijama na sjeveru Kosova i pandemiji kovid 19, prenosi Gazeta express.

„Lokalni izbori održani su u mirnoj atmosferi, uprkos nedavnim tenzijama na sjeveru, nesigurnosti i mogućim odlaganjima zbog koronavirusa. Međutim uporna kašnjenja u sprovođenju izbornih reformi dovela su do tačke u kojoj su pravila nejasna i kontradiktorna, što takođe utiče na pravnu sigurnost“, rekao je šef misije Pierre Peytier.

Misija ENEMO nije izvršila sveobuhvatan proces praćenja na Kosovu, već samo u Prištini, Gračanici i Sjevernoj Mitrovici.

Prema riječima Peytiera, misija je bila angažovana u nadzoru i ocjenjivanju izbornog okruženja, zatim poštovanju ljudskih i biračkih prava, a pratila je i rad izbornih komisija, kampanje, poštovanje rodne ravnopravnosti i medijskog okruženja, na osnovu međunarodnih standarda za održavanje izbora.

Elene Nizharadze, zamjenica šefa misije, rekla je da brojna pravila zahtjevaju reviziju i poboljšanje kako bi se izbjegle nejasnoće i poboljšalo izborno okruženje za neke naredne izbore.

Prema njenim riječima, posljednjih godina bilo je pokušaja izbornih reformi, ali su svi propali.

"Na taj način je sprečeno donošenje relevantnih promjena u izbornom zakonu", rekla je Nizharadze, i dodala da, fizički pristup izborima i dalje predstavlja problem za osobe sa invaliditetom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express