Bivši komandant KBS-a

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), general-potpukovnik Kadri Kastrati smatra da dokle god se ne okonča dijalog Kosova i Srbije i nezavisnost Kosova ne prizna pet zemalja, članica EU, Kosovo se neće pridružiti Nato, prenosi Ekonomija onlajn.

Kastrati kaže da u vojnom smislu ne postoje prepreke da KBS postane dio NATO, ali da je u pitanju politički problem.

"Kosovo će se pridružiti NATO i nema prepreka za takvo članstvo, jer naša vojska ima dovoljne kapacitete da obezbedi NATO. Problem je više politički, jer nas pet zemalja članica EU, ali i NATO još nisu priznale. Kao što znate, svaka zemlja mora da glasa za to", rekao je Kastrati.

On je kao važnu činjenicu naveo i razgovore koje Kosovo vodi sa Srbijom.

"Bez razgovora sa Srbijom to se ne može dogoditi, sve dok se razgovori ne završe i ove zemlje nas ne priznaju kao nezavisnu državu, mi ćemo ostati u inostranstvu, ali samo preko naših međunarodnih partnera", rekao je on.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka za bezbjednost Nuredina Ibishija, Kosovo je još uvijek u tranziciji u poređenju sa drugim zemljama u regionu.

"Moramo imati na umu da su neke zemlje u regionu prošle kroz ubrzanu fazu članstva u NATO, a mi smo još u fazi tranzicije, odnosno u ovoj desetogodišnjoj tranziciji. Ispunili smo sve kriterijume predviđene za članstvo, pa nam je potrebna samo ubrzana faza mirovnog partnerstva da bi smo postali član", rekao je Ibishi.

On je istakao da je "ruski uticaj veliki, čak i u smislu diplomatije tobože za prava Srba, ali cilj je da se stvori destabilizacija ne samo na Kosovu, već i u regionu".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online