Demokratija na djelu

Proces glasanja protekao je dobro, što garantuje legitimnost procesa, saopšteno je iz NVO „Demokratija na djelu“.

„Tokom dana nisu prijavljeni incidenti koji bi mogli narušiti integritet ili kredibilitet izbora. Na kraju procesa glasanja nije zabilježen priliv birača koji su čekali u redu za glasanje niti je prijavljen prekid procesa glasanja zbog nedostatka električne energije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u izolovanim slučajevima, posebno u ruralnim područjima, uočene neovlašćene osobe koje su ulazile ili blizu biračkih mjesta, što se može, kako se navodi „smatrati pritiskom na birače“.

Kao i to da je u tim oblastima, takođe primjećen niži stepen poštovanja antikovid mjera, kako od strane birača, tako i od strane izbornog osoblja, te da je u drugoj polovini dana došlo do pada stepena poštovanja mjera.

„Tokom procesa glasanja identifikovani su brojni slučajevi glasanja sa isteklim dokumentima. To može biti rezultat nedavne odluke MUP-a i CIK -a da dozvole glasanje sa isteklim dokumentima“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je glasanje uz pomoć bio jedan od najizraženijih fenomena, na gotovo svim biračkim mjestima.

„Na preko 50 odsto biračkih mjesta broj slučajeva uz pomoć glasanja kreće se od 10 do 50 slučajeva. Međutim, bilo je i slučajeva kada potpomognuto glasanje uopšte nije bilo registrovano, čak i kada su viđeni mladi glasači kojima je ponuđena pomoć“, navodi se u saopštenju .

Naglašava se da su poteškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku bile izražene tokom cijelog dana, na većini biračkih mjesta, što je posljedica povećanja broja biračkih mjesta i biračkih mjesta u određenim opštinama.

Napominje se da su u ovom izbornom procesu slučajevi fotografisanja glasanja značajno smanjene, u odnosu na prethodne izborne procese, kada je ta pojava bila jako izražena.

„Uprkos napretku procesa uopšte, pristup osoba sa fizičkim invaliditetom i dalje ostaje netaknut, jer su prijavljeni slučajevi u kojima su glasači u ovoj kategoriji imali nemoguć fizički pristup svojim biračkim mjestima. Ovo se odnosi i na starije građane, koji su u nekim slučajevima naišli na poteškoće pri glasanju u centrima koji imaju više od jednog sprata“, navodi se u saopštenju.

Demokratija na djelu poziva na povećanu pažnju izbornog osoblja u procesu prebrojavanja, imajući u vidu, da je ta faza bila među najosetljivijim karikama u prošlim izbornim procesima, a političke subjekte i njihove kandidate da se uzdrže od izjava ili proslava do objavljivanja preliminarnih rezultata od strane CIK-a.

Izvor: Kosovo Online