Lokalni izbori 2021

Danas se zvanično završava period izborne kampanje se i počinje period izborne tišine.

Nezavisna Komisija za Medije NKM) poziva na poštovanje u potpunosti člana 52. stav 1. Zakona o Opštim Izborima, koji predviđa da:

“Nijedno lice i nijedno sredstvo javnog informisanja neće emitovati niti objavljivati nikakav materijal koji se odnosi na aktivnosti kampanje tokom perioda koji započinje dvadeset četiri (24) časa prije dana izbora pa sve do zvaničnog zatvaranja birališta."

Poštovanje perioda izborne tišine osim što je zakonska obaveza, pomaže glasačima da analiziraju programe političkih partija predstavljene tokom predizborne kampanje. 

Stoga, se svako kršenje izborne tišine od strane medija, u ovom veoma važnom izbornom periodu, smatra mješanjem u volju i orijentaciju građana da glasaju za politički subjekt, prema njihovoj slobodnoj i demokratskoj definiciji i u slučaju da tokom monitoringa utvrde kršenja, NKM će preduzeti mjere u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu proces izborne tišine. 

Nezavisna komsija za medije monitoriše programske sadržaje (24/7) medija, kako bi procijenio njihovu usklađenost sa zakonskim okvirom, doprineo jačanju demokratije u našoj zemlji, u ovom izbornom procesu koji je važan za budućnost građana Republike Kosovo," navodi se u saopštenju.