Poštovanje zakona

Predsjednik CIK -a Kreshnik Radoniqi pozvao je političke subjekte da poštuju zakon, a građane da glasaju na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju, prenosi Reporteri.

Na zajedničkoj konferenciji  šest institucija na temu „Međuinstitucionalna saradnja za nesmetano odvijanje izbornog procesa“ u organizaciji CIK-a i Instituta za demokratiju za razvoj (D4D) Radoniqi je rekao da je CIK zatražio od vlade da u danu izbora obustavi policijski čas na 48 sati.

„CIK je uspjela da zaključi stotine izbornih aktivnosti. Imamo glavnu odgovornost za organizaciju izbora. Koordiniraćemo i reagovati u svakoj situaciji vezano za izborni proces. Izborni dan je najvažniji, pozivam političke subjekte da se pridržavaju zakona. Pozivam građane da izađu i glasaju“, rekao je Radoniqi.

Govoreći o zahtjevu upućenom za ukidanje mjere ograničenja kretanja na 48 sati, kako bi se omogućio rad angažovanom osoblju na izborima, rekao je da je odluka na vladi.

Nacionalna izborna koordinatorka iz Tužilaštva Kosova Laura Pula rekla je da će na dan izbora dežurati 80 tužilaca u 38 opština.

„Moto izbornog procesa 2013. godine je ’Zaštita glasa građana’, ’Glasanje je stvarna moć građanina’. Tokom izbora 80 dežurnih tužilaca radiće u 38 opština na Kosovu“, rekla je Pula.

Generalni direktor policije Samedin Mehmeti rekao je da su počele sve pripreme za operativni poredak i obezbjeđivanje izbornog materijala.

„Policija je započela pripreme operativnog naloga i na osnovu ovlašćenja koja ima koristiće sve svoje kapacitete da obezbjedi red. Policija je izradila operativni plan i predvidjela mjere na nivou zemlje."

Naglasio je da je policija potpisala memorandum o razumijevanju u skladu sa standardnim operativnim procedurama koje predviđaju raspored zajedničkih timova.

"Policija se bavi nadgledanjem i distribucijom izbornog materijala“, dodao je Mehmeti.

Istakao je da će na dan lokalnih izbora u nedjelju, 17.oktobra biti angažovano 3.252 policajca.

Sudski savjet Kosova angažovao 35 sudija za pritvor na dan izbora, potvrdila je Fatime Dermaku iz te institucije.

Shukri Sulejmani iz Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) je rekao da će na dan izborne tišine primati žalbe i prijave za kršenje izborne tišine.

"IPŽP je profesionalno postupao po svim žalbama, takođe ima obavezu da u  zakonskom roku razmotri sve žalbe za dan izborne tišine i za vrijeme izbora", rekao je Sulejmani.

Predsjednik Nezavisne medijske komisije (IMC) Xhevat Latifi rekao je da su sve pripreme za nadzor medija 16. i 17. oktobra završene.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri