Bivši ministar evropskih integracija

Bivši ministar evropskih integracija Blerim Reka rekao je da je borba protiv organizovanog kriminala na Kosovu očigledno podelila EU, Britance i Amerikance, prenosi Koha.

Po njegovom mišljenju, dok Brisel zahtjeva suzdržanost od Kosova, Vašington i London podržavaju Vladu Kosova za najnoviju akciju na sjeveru.

„EU, koja već dvije decenije traži od balkanskih država konkretne dokaze o vladavini prava, čak je blokirala viznu liberalizaciju za Kosovo, prekjuče je kritikovala mjere Vlade Kosova za njihovu primjenu. Borell slijepo prenosi „doktrinu neutralnosti“ za Kosovo od svog autora - svog sunarodnika, Solane. Konačno, na Brdu se vidjelo da će članstvo Balkana u EU, pored unutrašnjih reformi država članica, sada zavisiti i od unutrašnjih reformi same EU", rekao je on.

Prema njegovim riječima, američka i britanska ambasada u Prištini u međuvremenu nemaju dileme da je Vlada Kosova sprovela zakon na cijeloj teritoriji Kosova i da to treba nastaviti.

„Dok EU više voli demokratiju, SAD i UK se vraćaju izvorima liberalne demokratije: niko iznad zakona. Razlika ima ime: demokratija - „stabilokratija“, napisao je Reka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore