Moramo sarađivati

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na Ekonomskom samitu u Skoplju da se Vlada Kosova bori protiv korupcije i multietničkog organizovanog kriminala, prenosi Koha.

Kurti je takođe ponovio da neće podržati nijednu inicijativu Zapadnog Balkana, koja ne uključuje Evropsku uniju.

Upitan o stabilnosti na Kosovu, Kurti je za jučerašnju policijsku akciju u nekoliko gradova, uključujući i sjever Kosova, rekao da je vid borbe protiv korupcije.

"Za institucionalnu stabilnost i vladavinu prava borimo se protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je multietnički. Srpski zločinci i albanski kriminalci odlično sarađuju međusobno. Mi želimo i borićemo se protiv njih šta god da se dogodi. Na primjer, juče ujutru dok je bila policijska operacija u četiri opštine na Kosovu i svi oni koji su se time bavili bili su Srbi, čak i većina policije, uključujući sudije, tužioce. Mislim da je pogrešno dati etnički i politički kontekst borbi protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala. Moramo sarađivati kao različite zemlje Zapadnog Balkana protiv organizovanog kriminala", rekao je Kurti.

Što se tiče integracije balkanskog tržišta, Kurti je rekao da je to moguće uz primjenu četiri osnovne slobode.

"Moguće je dalje integrisanje naših ekonomija, sprovođenje četiri osnovne slobode, integrisanje u zajedničko tržište sa EU i kao konačno pitanje pristupanja EU. Ali sve ovo moramo posmatrati kao međusobno povezane, jer nije moguće ići napred zanemarujući događaje iz prošlosti ili ignorišući trenutnu stvarnost. Umjesto toga da prihvatimo jedni druge kako bismo se suočili sa izazovima", rekao je Kurti.

On je dodao i da je Evropska unija sudbina Kosova, a zatražio je i razvojna sredstva od EU.

"EU je naša sudbina, a Evropa je kontinent na kome je Kosovo. Ekonomija na Kosovu je sada mnogo bolja, ali nam je zato potrebna veća pomoć nego ranije. Ne humanitarna pomoć kao u prošlosti, već razvojna sredstva. Državni prihodi povećani su za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, poslovni promet je povećan za 30 odsto, a izvoz za 60 odsto. Ova 2021. je godina u kojoj predviđamo ekonomski rast od najmanje 10 odsto", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore