Specijalno tužilaštvo

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (STRK) podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini - Posebno odjeljenje, protiv optuženih Labionota Grude i Kadrije Shale.

Prema navodima tužilaštva, optuženi Labinot Gruda tereti se za krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", "Krađa identiteta i oprema za pristup" i "Pranje novca" u saizvršilaštvu sa optuženim Kadrijem Shalom.

U međuvremenu, okrivljeni sa inicijalima Kadri Shala optužen je zbog krivičnih djela "Pranje novca" iz člana 308. KZRK, u vezi sa članom 56. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, u saradnji sa okrivljenim Labinotom Grudom i za krivično djelo "Pomoć" iz člana 33. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZRK -a, u vezi sa krivičnim djelom "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 414. KZRK -a.

Specijalno tužilaštvo objavljuje da je kao rezultat inkriminisanih radnji optuženih L.G. i K.SH. budžet Republike Kosovo oštećen u iznosu od dva miliona sedamdeset sedam hiljada devetsto devedeset pet eura i devedeset centi (2.077.995,90 ).

S tim u vezi, tužilaštvo je zatražilo oduzimanje četiri (4) vozila koja su posljedica ove kriminalne aktivnosti, iznos novca koji je zamrznut po sudskom nalogu.

Takođe, prema tužilaštvu, okrivljeni će nadoknaditi gubitak ili štetu prouzrokovanu budžetu Republike Kosovo, sve dok se ne nadoknadi vrijednost štete prouzrokovane krivičnim djelima, ili, obratno, sud u tom pogledu oduzeti svu imovinu optuženih do potpune naknade štete nanete budžetu Republike Kosovo.