Dosje Tužilaštva

Kallxo.com objavio je dosje Tužilaštva za pet osumnjičenih za pripremu terorističkih napada, gdje se navodi da je meta napada bilo Kosovo.

U objavljenom spisu spominje se i njihova povezanost s terorističkom organizacijom ISIS.

Ova veza je pomenuta u odluci o pokretanju istrage od strane policije, tačnije Uprave za borbu protiv terorizma.

Prema odluci, Gjuraj i još četiri osobe od marta ove godine ulažu napore u izgradnju organizacione strukture za izvođenje terorističkih napada na Kosovu.

U odluci se dalje navodi da su isti kontaktirali s visokopozicioniranom osobom ISIS-a koja je bila angažovana na isporuci oružja, pištolja, eksploziva i vatrenog oružja sa municijom, koja je oduzeta u protekla dva dana.

Prema zahtjevu za pritvor, osumnjičeni su imali odvojene uloge za izvršenje krivičnih djela.

KALLXO.com je izvijestio da su policija i tužilaštvo vodili tromjesečnu istragu koja je okončana hapšenjem pet osoba prije tri dana zbog sumnje da su pripremali terorističke napade na Kosovu.

Prema istoj odluci, navodi se da je u početku policija, Uprava za borbu protiv terorizma, 26. avgusta podnijela krivičnu prijavu protiv već uhapšenog osumnjičenog Ardijana Gjuraja jer se sumnjalo da zajedno sa još nekoliko osoba priprema terorističke napade na Kosovu.

Oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a to su priprema terorističkih napada na Kosovu, posjedovanje oružja bez odobrenja i uvoza, izvoz, nabavka i transport oružja ili eksploziva.