Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi izjavio je za Ekonomija onlajn da Policija Kosova ima sve kapacitete da pruži garancije Specijalnom sudu u Hagu za puštanje lidera OVK da se brane sa slobode, prenosi Ekonomija onlajn.

Sudija za prethodni postupak u Specijalnom sudu Nicholas Guilhot naložio je policiji da dostavi detaljne informacije o garanciji za bivše lidere OVK, koji su u pritvoru od prošlog novembra.

"Specijalni sud je na zahtjev advokata zatražio garancije policije, koja je i dužna da im garantuje potpunu bezbjednost posebno na mjestima prebivačišta, uključujući svjedoke i uticaj na njih", rekao je Ibishi.

Istakao je da Kosovo ima kapacitete, da je pravosudni sistem funkcionalan i da mogu garantovati zaštitu bez ikakvih problema.

"Mislim da Kosovo ima funkcionalne i interaktivne pravosudne institucije, tu je i prisustvo Eulexa sa ograničenom misijom ovlašćenja, ali ima dovoljne kapacitete zasnovane na pravilima koja je predvideo Specijalni sud", dodao je Ibishi.

Ukoliko bi se dogodilo bilo šta suprotno garancijama, Ibiši je rekao da to ne bi bilo dobro za institucije sektora bezbjednosti, kao i zbog preuzete obaveze.

"Policija mora jasno da predvidi obaveze koje je preduzela“, zaključio je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online