Petorica osumnjičenih

Očekuje se da će se danas pred sudom pojaviti petorica osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na Kosovu, koje je u nedjelju uhapsila policija Kosova, prenosi Gazeta express.

Kako navodi taj medij, djela za koja su osumnjičeni uključuju kazne do pet godina zatvora.

Krivično djelo "priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova", prema Krivičnom zakonu, zaprećeno je zatvorom od jedne do pet godina.

Drugo krivično djelo za koje su osumnjičeni je "izvršenje terorističkog djela", za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje pet godina.

Za djelo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmjena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva", kažna može biti novčana do 7.500 eura, kao i zatvor od jedne do osam godina.

Uhapšeni se takođe sumnjiče za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posjedovanje oružja", koje se kažnjava novčanom kaznom do 7.500 eura ili zatvorom do pet godina.

U saopštenju za javnost Specijalnog tužilaštva Kosova nije otkriveno da li su uhapšeni imali ikakve veze sa terorističkim organizacijama.

Međutim, mediji u Prištini izvestili su da su dvojica od pet uhapšenih već hapšeni pod sumnjom za teroristička djela.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express