Bivši predsjednik Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da bi trebalo jasno staviti do znanja Srbiji, da ukoliko želi Zajednicu srpskih opština, onda prvo mora da prizna Kosovo, prenosi Koha.

"Vi želite ZSO, mi želimo međunarodno priznanje od vas. To će doneti rezultat Kosovu. Svaki drugi put je začarani krug i drži Kosovo u zamrznutom sukobu", rekao je Hasani.

Prema njegovim riječima, Srbi imaju problem sa Kosovom, jer je to "ludi mit koji se stvarao vjekovima".

"Oni nemaju alternativu. Nije toliko problem Rusija, već kineski imperijalni projekat. Ovdje može da se dogodi specifičan zamrznuti sukob, poput slijepe tačke u Evropi koja ne igra nikakvu funkciju, ali samo ne dopušta da eksplodira", kaže Hasani.

Hasani podsjeća da je formiranje ZSO međunarodna obaveza koju je Skupština Kosova ratifikovala 2013. godine, da je odluka doneta zakonski u skladu sa međunarodnim pravom i da se ne može poništiti političkim promjenama na samom Kosovu.

"Kada se promjeni vlada, ne može se mijenjati međunarodna obaveza", smatra Hasani i dodaje da bi Kosovo trebalo da insistira da formiranje ZSO bude dio sveobuhvatnog sporazuma koje bi uključivalo i međusobno priznanje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore