Tema u okviru dijaloga

Nakon postignutog sporazuma u Briselu, kojim je okončana višednevna blokada na sjeveru Kosova, analitičar Demush Shasha kaže da je Evropska unija 30. septembra zvanično potvrdila da će osnivanje Zajednice srpskih opština biti jedna od narednih tema u dijalogu i da će o njoj biti riječi do kraja ove godine, prenosi Koha.

"Svakako da će osnivanje ZSO biti tema narednog sastanka u okviru dijaloga. To je zvanično rečeno nakon postizanja dogovora o registarskim tablicama", rekao je Shasha.

Kako bi upravljale međunarodnim pritiskom, prema riječima Shasha, kosovske institucije treba da insistiraju na dva principa u vezi sa ZSO.

Po njegovom mišljenju, prvi princip je ZSO samo prema konačnom sporazumu. Kako je rekao, diskusija treba da se vodi u pozadini zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država i samog predsjednika Bidena, kao i Evropske unije za postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Drugim riječima, kosovska strana mora biti spremna da razgovara o osnivanju ZSO, ali samo u okviru postizanja konačnog dogovora o normalizaciji odnosa gdje je pitanje ZSO samo jedan od elemenata sporazuma", rekao je Shasha, i dodao da drugi princip treba da ima veze sa modelom Zajednice.

"Svaki model o kojem se raspravlja mora biti uspješan evropski model i svaka organizacija ovog udruženja mora biti u skladu sa uspješnim iskustvom koje je implementirano negdje u EU. Drugim riječima, model osnivanja ZSO mora da prođe evropski test, ne bi trebalo da bude eksperiment, već priča o uspjehu koja je sprovedena negdje u zemljama EU i sada je definitivno možemo primjeniti na Balkanu, ovdje u okviru dijaloga Kosovo-Srbija“, naglasio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore