Nakon dogovora

Demokratski savez Kosova strahuje da bi Vlada Kosova mogla da prihvati osnivanje Zajednice srpskih opština, posebno nakon dogovora o registarskim tablicama i stalnih zahtjeva EU i Srbije za sprovođenje sporazuma iz 2015. godine, prenosi Kosovo press.

Po mišljenju ove stranke, čelnici Vlade Kosova preuzimaju korak nazad u dijalogu i ovim pristupom ugrožavaju stvaranje srpskog entiteta sa izvršnom vlašću. U međuvremenu, oni traže od civilnog društva konsenzus iz cijelog političkog spektra kako bi stvorili jasan stav u vezi sa ZSO i njegovom alternativom.

Ovakve navode LDK nisu želeli da komentarišu u Vladi Kosova, a i Evropska unija je takođe bila nedostupna za dnevni red rasprave narednog sastanka dijaloga i tendencije sa srpske strane za otvaranje ove teme.

Član Predsjedništva LDK Muhamet Hamiti kaže da bi osnivanje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima trebalo biti neprihvatljivo za Kosovo.

“Ova vlada čini korake unazad, jer je rekla da dosadašnji sporazumi nisu dobri, preispitala bi ih, sada ih sprovodi i čak čine korake unazad. Bojim se da bismo sa ovakvom neodgovornom i bezizlaznom vladom u spoljnim poslovima mogli ugroziti Zajednicu sa izvršnom vlašću. Međutim, to je neprihvatljivo i krši ustavnu regulativu Kosova i funkcionalnost države Kosovo”, kaže on.

Arber Fetahu, stručnjak za proces dijaloga, smatra da je rano govoriti o tome da je sporazum o registarskim tablicama korak ka osnivanju ZSO, jer su, kako je rekao, zahtjevi Srbije i EU za sprovođenje sporazuma o pridruživanju i ranije iznošeni.

“Što se tiče optužbi za osnivanje ZSO kao izvedenice sporazuma (za registarske tablice), ne želimo da imamo predrasude. Mislimo da je još uvijek rano i da se proces dijaloga nastavlja, a zahtjev za pridruživanje nije nov, ovaj zahtjev sada već nekoliko godina dolazi od Srbije kao stranke za dijalog, takođe je u prošlosti Evropska unija često spominjala da bi to trebao sprovesti kao deo sporazuma“, kaže Fetahu.

Istraživač u Grupi za pravne i političke studije apeluje na Vladu i čitav politički spektar da postignu konsenzus o uspostavljanju pozicije u pogledu uslova za osnivanje ZSO.

“Kosovu, Vladi i čitavom političkom spektru potrebna je kristalizacija stava prema ZSO. Imamo stav koji da je ne prihvatljivo da se uspostavi ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, ali to nije dovoljno kada sjednete za pregovarački sto. Smatram da bi Kosovo trebalo da ima alternativu protiv Zajednice, šta je izlaz iz ove raskrsnice i nesprovođenje izvršnih ovlašćenja, zašto bi trebalo uzeti u obzir Ustav Kosova i koje su klauzule koje se prethodno poštuju. Možda bi trebalo da idemo u kontratežu sa pominjanjem Albanaca u Preševskoj dolini da njihova prava budu na nivou prava lokalnih Srba na Kosovu. Tako nešto je učinjeno u rundama diskusije, ovo bi trebalo ojačati", dodaje Fetahu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press