Izvještaj policije

Policija Kosova je od 2017. godine identifikovala 102 žrtve trgovine ljudima, od kojih je 75 sa Kosova, devet iz Albanije, a ostali iz Srbije, Crne Gore, Moldavije i Češke.

Šef centralnog sektora za istragu trgovine ljudima Riza Murati u intervjuu za KosovaPress rekao je da je 59% ovih slučajeva trgovine mlađe od 18 godina.

„Slučajevi trgovine ljudima su slučajevi koji su se pojavili na Kosovu, kažem čak i ranije, s obzirom na situaciju koja je stvorena nakon rata i u kojoj se pronašlo odgovarajuće tržište za zahtjeve koji su bili na Kosovu, što je rezultat ovog dokumenta kojim se identifikuju žrtve trgovine ljudima. U posljednje vrijeme najviše ih je sa Kosova, sa 102 identifikovane žrtve od 2017. godine; 75 je sa Kosova, dok je 9 iz Albanije, dok su drugi broj žrtve koje su identifikovale Srbija, Crna Gora, a imali smo slučajeve žrtava iz Moldavije, Češke, sa Filipina, odnosno manji broj njih. Što se tiče starosti, 59% su mlađi od 18, tako da imamo posla sa djecom“, rekao je Murati.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija, zanemarivanje roditelja, napuštanje škole neki su od razloga da postanu žrtve trgovine ljudima.

Murati je dodao da se žrtve obično nalaze na neprikladnim mestima poput noćnih klubova, plesnih klubova, na ulicama, ali i u stanovima.

„Razlozi su u tome što se žrtvama trgovine trguje, jedan od razloga je ekonomska i socijalna situacija, odnosno nedostatak odgovarajuće roditeljske brige u porodici, porodični problemi, napuštanje školovanja, odnosno stavljanje u osjetljivu situaciju da lako postaju žrtve prevara kako bi ih iskoristili na različite načine. Sada govorimo o tome da su te žrtve na različitim mjestima na kojima ih eksploatišu, većina ih je u noćnim klubovima, plesnim klubovima, salonima za masažu, na ulici, ali takođe i na drugim mjestima i u stanova“, izjavio je on.

Murati dodaje da policija žrtvama pruža siguran smještaj i zaštitu identiteta.

„Imamo najbolju namjeru da znamo prve pokazatelje, da znamo slučajeve trgovine ljudima. Zatim smo preduzeli razne radnje od kontrole noćnih klubova, raznih salona za masažu, zatim radnje da identifikujemo djecu u uličnim situacijama kao potencijalne žrtve trgovine ljudima“, dodao je on.

Izvor: Koha/KosovaPress/Kossev