Nepodnošljivo

U narednim mjesecima doći će do povećanja cijena domaćih proizvoda za oko 30 do 40%, a sve to dolazi kao posljedica promjena cijena sirovina.

Vlasnik kompanije "MEKA" Burim Piraj rekao je za Ekonomia Online da je povećanje posljedica rasta cijena transporta.

"Utjecaj pandemije bio je vrlo veliki u svim aspektima, a sada kada je ekonomija tek počela oživljavati i vraćati se na prethodni nivo, počeli smo bilježiti pozitivne trendove, ali i zbog činjenice da postoje mnoge promijene cijena u snabdjevanju sirovinama, ali i transportu, posebno međunarodnom, iz visoko razvijenih zemalja”.

"To će imati uticaja, gdje se u narednim danima, sedmicama i mjesecima očekuje povećanje cijena, na lokalnom tržištu, što se i desilo, gdje je ulje bilo najviše pogođeno, gdje su cijene porasle zbog međunarodnog transporta, ali i drugih proizvoda povećaće se cijene za 30% ili 40% ”.

Uprkos tome, kaže da pokušavaju ne podizati cijene domaćih proizvoda kako bi spasili potrošače.

"Sirovine su porasle za 30% do 40% i očekuje se da će se to odraziti na konačne proizvode, a mi činimo sve da ne povećamo cijenu naših proizvoda, misleći da će nakon nekog vremena povratak doći u prethodno stanje”.

Građani procjenjuju da će im ovo povećanje dodatno pogoršati život izražavajući razočarenje mjerama koje je poduzela Vlada.

Penzioner Asllan Asllani rekao je da mu povećanje cijena predstavlja teret, jer su prihodi u odnosu na cijene nedostižni.

"Rast cijena je pitanje koje nas jako opterećuje. Ako uporedimo naše prihode, penzije ili plaće sa ovim cijenama nedostižne su, iznenađujuće je kako električna energija može porasti ako imamo besplatni ugalj, kako se može povećati cijena vode kada su prije rata bila regulirana Batlava i Gazivode. To je neopisiva i besmislena anomalija načina na koji je dozvoljeno da cijene rastu na ovaj način."

Čak kaže da su se nadali da će to biti bolje, ali je izrazio razočarenje radom institucija.

"Dugo smo čekali, prolili smo krv i imamo heroje koji se nadaju boljim danima, neka zaposle one koji znaju. Vrlo smo razočarani, vrlo razočarani."

Za Rinora Gashija ovo upozorenje neće imati veliki utiecaj na mlade.

"To ometa stare ljude koji proživljavaju penzione dane, za njih vjerujem da je to prepreka, dok za mlade ne vjerujem da to igra veliku ulogu."Vidio sam da se gorivo poskupjelo, ali iako je to svjetski problem, ne vjerujem da možemo napraviti razliku."

Postoje i članovi porodica koji žive samo sa jednom penzijom i jako im je teško da prežive. Jedan od njih je Shaqir Pervetica koji je rekao da ima šest članova porodice.

"Vrlo je loše što su cijene porasle, s penzijom se živimo šest članova i to nam je jako teško", rekao je on.

Na osnovu dvomjesečnog povećanja, svjetske cijene hrane u septembru su dostigle najveći mjesečni prosjek od oktobra 2011. godine.

Prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), mjesečni indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 130 bodova, što je za 1,5 bodova ili 1,2 posto više u odnosu na avgust, uslijed uslova ponude i velike potražnje za osnovnim proizvodima poput pšenice i palminog ulja.