U posljednje četiri godine

U posljednje četiri godine preko dvadeset hiljada ljudi odreklo se državljanstva Kosova, a samo tokom devet mjeseci ove godine državljanstva Kosova odreklo se tri i po hiljade građana.

Ispis iz knjige državljanstva građani najčešće traže jer je pasoš Kosova bezvrijedan u svetu. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, broj osoba koje se odriču državljanstva višestruko je veći od broja onih koji žele da steknu pasoš Kosova.

- Tokom prošle godine 3.633 osobe odrekle su se našeg državljanstva. Razlozi zbog kojih građani to čine su različiti, a najčešći je sticanje državljanstva zemalja koje su članice EU. Prošle godine državljanstvo Kosova steklo je 177 osoba - kazala je Roksana Qari, portparolka MUP-a. Oni koji su se odrekli pasoša Kosova najčešće su upisani u državljanstva Njemačke i Austrije.

Arbnor Mjeku iz Instituta Gambit rekao je da su ove brojke veoma velike, ali da bi bile još i veće da nije pandemije koronavirusa. On je kazao da trend ispisa iz državljanstva Kosova traje godinama.

Loši uslovi života na Kosovu, siromaštvo i visok stepen korupcije takođe su neki od razloga zbog kojih građani žele da budu izbrisani iz državljanstva Kosova. Kao jedan od razloga, oni su navodili i osjećaj nesigurnosti i nebezbjednosti.

Stručnjaci na Kosovu koji prate kretanja stanovništva navode da se među razlozima za nezadovoljstvo kriju i neispunjena obećanja političara i liberalizacija viznog režima. Demush Shasha iz Instituta Epik rekao je da građani nemaju perspektivu i da zato traže mogućnost da odu u neku od zemalja EU.

- Mora da se shvati da čak i ako dođe do liberalizacije viznog režima, građani neće moći da ostanu u EU duže od 90 dana godišnje - rekao je on.

Rekord je postavljen 2017, kada se državljanstva Kosova odreklo 5.700 ljudi. Sljedeće godine ispis je tražilo 5.463, a 2019. iz državljanstva Kosova izbrisano je 5.350 osoba.