Poreska uprava Kosova

Poreska uprava Kosova pojačala je kontrolu preduzeća za koje se sumnja da zapošljavaju radnike "na crno", a direktor PAK Ilir Murtezaj kaže da su od januara do septembra identifikovali 2.756 neprijavljenih radnika, koji su nakon toga dobili stalno zaposlenje, prenosi Ekonomija onlajn.

Murtezaj je rekao da je sprečavanje "rada na crno" i dalje jedan od prioriteta te institucije, a da je taj problem najviše izražen u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Naveo je da je od avgusta počela implementacija pet mjera iz Paketa ekonomskog preporoda, od kojih se jedna odnosi na podsticaje za zapošljavanje.

"Rok za prijavu je do 15. oktobra. Pozivamo sve firme da podnesu zahtjeve kako bi imale koristi od ovih mjera, ali uz uslov da svi radnici budu prijavljeni", rekao je Murtezaj.

Najavio je da će nakon 15. oktobra aktivnosti na otkrivanju neprijavljenih radnika biti još intenzivnije, a da će u narednim danima biti sprovedene na različitim lokacijama na Kosovu.

Murtezaj kaže da za svaku utaju poreza zakon predviđa kaznene mjere.

Dodao da je Poreska uprava trenutno započela sprovođenje tri velika projekta koja se odnose na sprečavanje rada na "crno".

"Sve pripreme za implementaciju ovog projekta obavljene su u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom. Najizraženije područje sa neformalnim radnicima je ugostiteljstvo i građevinarstvo", rekao je Murtezaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online