Potrebno više studija

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz kaže da Vlada Kosova do sada nije odbacila američki projekat gasovoda, prenosi Gazeta express.

Gërvalla-Schwarz  je navela da se razgovaralo sa američkim partnerima i da su obavješteni da je Kosovu potrebno više studija o tom projektu.

"Vrlo ozbiljno se bavimo temom gasa. Nemamo informacije o uslovima, kuda će proći. Tema gasa je i dalje veoma apstraktna, nema cifara, naša je dužnost kao Kosova da vidimo uslove", rekla je Gërvalla-Schwarz  i navela da je zato potrebno uraditi više studija o tom pitanju.

Kaže da do sada nije odbijen taj projekat i objasnila da je do 30. septembra, kada se inače u SAD završava  fiskalna godina, od Kosova zatražen odgovor da li postoji spremnost za prihvatanje jedne od ponuda iz sporazuma, i to američke kompanije MCC.

"Dakle, MCC i Kompakt dali su gomilu ponuda vezanih za energiju, u ovom slučaju i mi smo dali ponudu za ovu fiskalnu godinu, koju smo prihvatili i koja ima veze sa energijom. Ne samo da nismo odbili, već imamo i sporazum o temi vezanoj za energetiku koja je bila deo dogovora", navela je Gërvalla-Schwarz.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express