Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz kaže da ne očekuje glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo prije proljeća naredne godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Navela je da pitanje vizne liberalizacije pokrenuto i da države članice EU, sa rijetkim izuzecima, smatraju da je Kosovo ne samo ispunilo, već premašilo one kriterijume koje mora da ispuni za viznu liberalizaciju.

“Nažalost, tako nešto se do sada nije dogodilo. Ovo su pojedinačne odluke vrlo malog broja država članica. Daćemo sve od sebe da uvjerimo skeptike da smo postigli značajan napredak ne samo u ispunjavanju postavljenih kriterijuma, već i u vladavini prava i da  pokušamo da ih ubjedimo da konačno daju odobrenje", naglasila je Gërvalla-Schwarz.

Navela je da bi voljela da se pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo stavi na glasanje prije izbora u Francuskoj, da možda bude iznenađenja pa glasanje o viznoj liberalizaciji bude ranije, ali da se ne bi iznenadila da se to ne dogodi do proljeća iduće godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online