Ministarka spoljnih poslova Albanije

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Xhaçka kaže da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pravi put kojim bi region trebalo da ide i jedna do najvećih prednosti i potencijala koje region može ponuditi, a da EU bi trebalo da ima strateški pristup prema Zapadnom Balkanu, prenosi Reporteri.

"Ova inicijativa je jedini način da pokažemo delima svoju odlučnost da idemo putem integracije", rekla je Xhaka na Sedmom "Tiranskom forumu za povezivanje", na kome je apelovala da se okonča izolacija regiona Zapadnog Balkana zbog unutrašnjih problema EU.

Smatra da bi EU trebalo da ima strateški pristup regionu i da očekuje konkretne akcije EU.

„Albanija zaslužuje održavanje prve međuvladine konferencije”, rekla je Xhaçka i navela da su Albanija i Zapadni Balkan oduvijek služili kao most između istoka i zapada, koji je, kada je funkcionisao kao takav, doživeo razvoj.

Kaže da Albanija i Zapadni Balkan u cjelini žele da postanu dio EU i da je u Albaniji podrška evropskim integracijama na nivou koji je danas nezamisliv za bilo koju državu članicu.

“I naravno da naporno radimo, da učinimo sve da smanjimo jaz u razvoju, modernizaciji, vladavini prava koji nas odvaja od EU. Ostvaren je veliki napredak koji danas prepoznaju čak i oni koji su nekad bili najskeptičniji prema dostignućima Albanije i Zapadnog Balkana”, rekla je Xhaçka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri