Kada se broj novozaraženih na dnevnom nivou smanji, građani na Kosovu se „opuštaju“ i u većini slučajeva ignorišu mjere za sprečavanje širenja pandemije, a u Prištini je prethodnih dana primjećen veći broj građana koji nisu nosili maske ili su ih nosili nepravilno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Epidemiolozi sa velikom zabrinutošću gledaju na nepoštovanje mjera i ističu da će svako nepoštovanje dovesti do povećanja broja novoobolelih.

Epidemiolog Edita Gorani-Haxhiu iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje kaže da bi građani trebali nastaviti poštovati mjere poput nošenja maski, održavanja higijene i fizičke udaljenosti.

„Slučajevi se mogu povećati ako ne budemo oprezni. Kada stanovništvo poštuje ove mjere tada padaju slučajevi, kao i sada, kada imamo manji broj. Nikada ne smemo biti slobodni i ne poštovati mjere", rekla je Gorani-Haxhiu.

Mjere se djelimično primjenjuju i u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, gdje bi, prema propisanim pravilima, mogli da uđu samo oni koji su vakcinisani, ili imaju jedan od negativnih rezultata testova na kovid-19.

Arian Vrainca iz Udruženja ugostitelja Kosova, kaže za RSE da nedostaje radnika za uspostavljanje stroge kontrole, ali da ovaj sektor pokušava da poštuje mjere.

Vrainca zahtjeva ublažavanje mjera za preduzeća.

"Sa smanjenjem broja slučajeva, trebalo bi napraviti neke izmene mjera, poput ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, produženja radnog vremena i povećanja kapaciteta u prostorijama, uz dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19", kaže on.

Mjere za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa na Kosovu mogle bi biti na snazi u naredne dvije nedjelje, kako je najavila Asocijacija kosovskih opština (AKO), nakon sastanka sa vršiocem dužnosti ministra zdravlja Dafinom Gexha-Bunjaku.

Prema njihovim navodima, mjere će ostati na snazi prije svega zbog škola koje su počele da rade i kampanje za lokalne izbore koji se održavaju 17. oktobra.

Sa smanjenjem broja slučajeva koronavirusa, došlo je i do smanjenja interesa građana za vakcinaciju. Ako je u danima kada je broj slučajeva koronavirusa bio veliki vakcinisano do 20 hiljada građana, u petak, 8. oktobra, broj primljenih vakcina bio 12.005.

Izvor: Kosovo Online/RSE