Projekat podizanja svijesti

"Vakcinišite se, spasite živote", slogan je serije poštanskih markica koje je izdala Pošta Kosova u okviru projekta čiji je cilj podizanje svijesti o značaju vakcinacije protiv koronavirusa, prenosi RTK2.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o značaju vakcinacije, napomenula je vršilac dužnosi šefa pošte Fakrete Kadiu.

“Filatelija Kosova je poštanskim markicama želela da pokaže da je najbolja i jedina zaštita imunizacija. Želeli smo da se vakcinišu mladi, trudnice i dojilje. Podržavamo ministarstvo kako bismo imali jednu zdravu generaciju”, rekla je Kadiu.

Iz Unicefa poručuju da nije rječ o početnoj saradnji jer je tokom proteklih nedjelja, kada je kampanja bila na vrhuncu, dnevno vakcinisano gotovo 1% stanovništva.

“Želimo da na Kosovu ukažemo na značaj dojenja, bez obzira na to kom društvenom sloju pripadamo. S jedne strane promovišemo dojenje a sa druge ukazujemo na epidemiju kojom smo pogođeni. Poznato je da je riječ o prepoznavanju i potrebi vakcinacije jedne osjetljive kategorije”, rekla je Larisa Brun iz Unicefa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, trudnicama i dojiljama je do sada dato 12.345 vakcina.

“To pokazuje da je i ovaj sloj drustva informisan da je vakcinacija jedina a zašita od Kovida-19. Kroz saradnju sa poštom i Unicefom još jednom pozivamo sve one koji se kolebaju, uključujući i nastavno osoblje, da se vakcinisu. Posvećenost javnom zdravlju govori o posvećenosti budućnosti. Još jednom vas pozdravljam sa željom da pandemiji dođe kraj i da se vratimo normalnom životu”, poručio je zamjenik ministra zdravlja Arsim Berisha.

Neke od dojilja su objasnile kako su se, uprkos nedoumicama, odlučile za vakcinu.

“Ja sam majka troje djece, dojim svog sina Valbona. 27. sam primila prvu dozu i osjećala sam se dobro. Na početku sam se kolebala da li da se vakcinišem, ali nakon konsultacija sa medicinskim osobljem koje me je posećivalo kod kuće, vakcinisala sam se. Preporučujem svim majkama koje doje i onim koje su u drugom stanju da se vakcinisu što prije”, preporuka je jedne od žena.

Serija poštanskih markica ukazuje na značaj imunizacije, a Pošta Kosova će i ubuduće pružati podršku akcijama od javnog značaja.