Energetska kriza može uticati i na Kosovo

Ministrica ekonomije Artane Rizvanolli kaže da se očekuje da će energetska kriza u Evropi imati uticaj na Kosovo i da bi građani trebalo da se pripreme za poskupljenje, prenosi Lajmi.

Navela je da su cijene električne energije po megavat satu od 60 eura prije energetske krize u Evropi, premašile 100 eura, a da su danas i više od 200 eura. 

“Govorimo o četiri puta većim cijenama u Evropi, koje su rezultat povećane potražnje i djelimično rezultat smanjene isporuke prirodnog gasa iz Rusije. Naslućuje se da će se izvršiti pritisak na puštanje gasovoda 'Sjeverni tok 2', ali u svakom slučaju radi se o dubokoj energetskoj krizi za koju se očekuje da će se u narednim mjesecima dodatno produbiti", rekla je Rizvanolli.

Naglasila je da Kosovo nije izolovano i da se očekuje da će kriza donekle uticati na Kosovo.

Rizvanolli je rekla da se Kosovo u velikoj mjeri oslanja na sopstvene proizvodne kapacitete.

“Ugalj zagađuje i vrlo je loš iz mnogo razloga, ali nam omogućava sigurnost snabdjevanja električnom energijom i po pristupačnoj cijeni za potrošače", rekla je Rizvanolli.

Navela je da sa dolaskom zimske sezone građani Kosova moraju biti spremni za eventualno poskupljenje.

"Tržište na Kosovu je regulisano i cijena električne energije za potrošače je regulisana. Međutim, građani moraju biti spremni na moguće probleme tokom zimske sezone kada će potražnja i cijene rasti", zaključila je ministarka ekonomije.