Napredak poslije izbora

Direktor Instituta EPIК Demush Shasha kaže da je za viznu liberalizaciju za Kosovo ključan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Ekonomia Online.

Smatra da se kratkoročno ne može očekivati nikakvo čudo, jer zbog lokalnih izbora na Kosovu, a i u Srbiji iduće godine, ne može se očekivati napredak u tom procesu.

"Napredak u dijalogu je ključan, bilo u smislu vizne liberalizacije, bilo u smislu dobijanja statusa kandidata, bilo u smislu našeg napretka u organizacijama kao što su Ujedinjene nacije ili NATO. Treba biti optimista, jer vidimo sve veću koordinaciju između SAD i EU", rekao je Shasha. 

Dodaje da se veći napredak može očekivati u drugoj polovini 2022, poslije izbornih ciklusa na Kosovu i u Srbiji ili 2023. godine.

Ekspert za međunarodne poslove Avni Mazreku smatra da su zemlje članice EU krive što Kosovo još nema viznu liberalizaciju. 

"Pitanje liberalizacije viza u potpunosti je kontekst funkcionisanja Evropske unije, koja u ovom slučaju pokazuje svoju krhkost u donošenja odluka. Što se tiče tehnokratskih kriterijuma, Kosovo je ispunilo sve", rekao je Mazreku.

On kaže da su zemlje koje su oklevale da liberalizuju vize za Kosovo nisu imale za cilj da vrše pritisak na proces dijaloga.

"Države koje su oklevale u odobravanju pitanja liberalizacije viznog režima za Kosovo imale su to više u kontekstu svog unutrašnjeg razvoja, nego što su imale kontekst korišćenja odluke o vizi kao instrumenta za vršenje pritiska na Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom", rekao je Mazreku.